Konferencja - Mikrobiota 2020
2020-05-23 08:00:00
Kup bilet
  • Konferencja
  • Regulamin
  • Aktualności
  • Archiwum
    • 2019
    • 2018
  • Koszyk
  • Kontakt
  • Konferencja
  • Regulamin
  • Aktualności
  • Archiwum
    • 2019
    • 2018
  • Koszyk
  • Kontakt

Aktualności

Kopia Spring Break Flash Sale! (9)
09/052019

https://konferencjamikrobiota.pl/1412-2/

Bez kategorii

Probiotyki w ginekologii – kiedy znajdują zastosowanie?

U kobiet mikrobiota jelit oraz pochwy odgrywa szczególnie ważną rolę w budowaniu odporności na nawracające infekcje. Wzmacnianie odporności śluzówkowej stanowi podstawę profilaktyki zakażeń układu moczowo-płciowego oraz zapobieganie ich nawrotom. Prawidłowy skład mikrobioty pochwy ma także olbrzymie znaczenie dla kobiet ciąży – zarówno dla zdrowia jej samej, jak i przychodzącego na świat dziecka. Co warto wiedzieć o zastosowaniu probiotyków ginekologicznych?

Odporność śluzówkowa

Wiele osób zastanawia się dlaczego w nawracających infekcjach narządów rodnych zaleca się nie tylko probiotyki dopochwowe, ale także doustne. Podobnie jak w przypadku zakażeń układu moczowego ma to związek właśnie z procesami odpornościowymi w śluzówkach. Wsparcie mikobioty jelit pozwala na wyeliminowanie dysbiozy jelitowej, co przekłada się na poprawę szczelności bariery jelitowej oraz ogólne odporności całego organizmu. Dodatkowo ze śluzówkami związana jest tzw. odporność śluzówkowa. Dzięki mikrobiocie immunostymulującej na powierzchni śluzówek (też w drogach rodnych) wytwarzane są przeciwciała IgA (oraz ich wydzielnicza forma sIgA), które stanowią pierwszą linię obrony organizmu przed patogenami.

Probiotyki jako element terapii nawracających infekcji

Aby skutecznie dobrać probiotykoterapię najlepiej wykonać diagnostykę określającą skład mikorbioty zarówno pochwy jak i jelit. Istotne jest to, że badania nie powinny skupiać się wyłącznie na szukaniu potencjalnych patogenów. Równie ważne jest, czy w jelitach i pochwie znajdują się bakterie ochronne (głównie Lactobacillus i Bifidobacterium), immunostymulujące (niepatogenne szczepy E. coli i Enterococcus), a także te, które wpływają na stan ślazówki jelit (np. Accermancia muciniphila, czy Faecalibacterium prausnitzii). Indywidualne dobranie probiotyków zwiększa skuteczność całej terapii mikrobiologicznej.

Bezpieczeństwo stosowania

Probiotyki mają wysoki stopień bezpieczeństwa i bardzo rzadko ich stosowanie wywołuje efekty uboczne. Mogą być stosowane w ciąży, pod warunkiem odpowiedniego doboru szczepu i dawek oraz po konsultacji z lekarzem prowadzącym. Badania pokazują, że probiotykoterapia niektórymi szczepami w trzecim trymestrze ciąży może stanowić profilaktykę np. atopowego zapalenia skóry u dzieci z obciążonym wywiadem atopowym. Właściwy mikrobiom pochwy ma także znaczenie w przypadku porodu drogami natury. Dziecko, przechodząc przez kanał rodny mamy jest bowiem kolonizowane jej bakteriami, co stanowi początek jego własnego mikrobiomu. Odpowiednia liczba bakterii kwasu mlekowego pozwala zbudować mikrobiotę ochronną oraz stymulującą jego układ immunologiczny.

Jeśli interesuje Cię temat probiotyków w pediatrii i ginekologii, zapraszamy na tegoroczną konferencję naukową Mikrobiota 2019. Wykład zaprezentuje dr n. med. Anna Bartnicka Dyrektor ds. Nauki i Promocji Instytutu Mikroekologii. Dr n. med. Anna Bartnicka ukończyła studia doktoranckie w Klinice Zakażeń Noworodka na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Tematyka jej pracy doktorskiej dotyczyła mikrobioty przewodu pokarmowego noworodków oraz czynników na nią wpływających. Do jej głównych zainteresowań należy mikrobiota jelitowa i jej znaczenie w zdrowiu i chorobie. Posiada wieloletnie doświadczenie w aspekcie zaburzeń mikrobioty jelitowej oraz probiotykoterapii. Jest wykładowcą na licznych konferencjach medycznych i warsztatach oraz autorką prac w czasopismach medycznych.

Bądź na bieżąco i weź udział w najlepszej konferencji 2019 roku!

Czytaj więcej
Kopia Spring Break Flash Sale! (8)
29/042019

Mikrobiota a celiakia

Bez kategorii

Celiakia, czyli choroba trzewna o podłożu immunologicznym dotyczy ok. 1-2% populacji. Chorzy na celiakię wykazują bardzo silną nadwrażliwość na gluten, którego spożywanie w konsekwencji prowadzi do zniszczenia kosmków jelitowych oraz wytworzenia się przewlekłego stanu zapalnego w obrębie jelita. Po zdiagnozowaniu celiakii konieczne jest zastosowanie ścisłej diety bezglutenowej. Czy możne jednak pacjentom zalecić coś więcej?

Celiakia – nie zawsze oczywista

Jeszcze jakiś czas temu panowało przekonanie, że celiakia to choroba, którą diagnozuje się u dzieci. Teraz, wraz ze wzrostem świadomości oraz dostępem do nieinwazyjnych badań w kierunku celiakii coraz częściej diagnozuje się ją także u osób dorosłych. Celiakia, obok typowych objawów takich jak bóle brzucha, biegunki, wymioty czy zaparcia może przybierać także postać skąpoobjawową. Na jakie symptomy warto zwracać uwagę:

  • anemia
  • obniżony poziom kwasu foliowego
  • afty
  • zmęczenie
  • chudnięcie
  • niedobory witamin
  • podwyższone markery wątrobowe

Badania wykazały, że niektóre choroby mogą być powiązane z celiakią np. choroba Dühringa, cukrzyca typu I, Zespół Sjögrena, nefropatia IgA, zespół Downa, niepłodność (u ok. 20% kobiet z niepłodnością lub ze skłonnością do poronień przyczyną zaburzeń może być celiakia).

Celiakia a mikrobiota

Mikrobiota jelitowa ma znaczenie dla prawidłowego działania bariery jelitowej. Poza tym dysbioza jelitowa nasila stan zapalny, który ma kluczowe znaczenie w przebiegu choroby. Badania wykazały, że pacjenci z celiakią mają zredukowaną liczebność pożytecznych gatunków bakterii jelitowych, np. Lactobacillus, a rozrost bakterii potencjalnie patogennych bakterii proteolitycznych w porównaniu z osobami zdrowymi. Pozwala to na wyciągnięcie wniosków, że odpowiednio dobrana probiotykoterapia mogła by pomóc pacjentom w przywróceniu równowagi bakteryjnej w jelicie, co pozwoli między innymi na uszczelnienie bariery jelitowej oraz zmniejszenie stanu zapalnego.

Mikrobiota a celiakia w praktyce

Jeżeli interesuje cię temat  „Mikrobiota w celiakii” zapraszamy na prelekcję Pani Profesor Bożeny Cukrowskiej podczas konferencji naukowej Mikrobiota 18 maja 2019 w hotelu Mariott w Warszawie.

Prof. dr hab. n. med. Bożena Cukrowska jest doświadczonym specjalistą pediatrią i immunologiem. Po ukończeniu Wydziału Lekarskiego Akademii Medycznej w Białymstoku rozpoczęła pracę w I Klinice Chorób Dzieci w Białymstoku, a następnie podjęła studia doktorskie na Uniwersytecie Karola w Pradze oraz pracowała w Zakładzie Immunologii Czeskiej Akademii Nauk. Od 2000 roku zatrudniona jest w Zakładzie Patologii Instytutu – „Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie, gdzie od 2002 roku kieruje Pracownią Immunologii. Od 2014 roku pełni funkcję przewodniczącej Sekcji Celiakalnej Polskiego Towarzystwa Hepatologii, Gastroenterologii i Żywienia Dzieci. Jest członkiem honorowym Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Jej główne zainteresowania naukowe związane są z immunologią błon śluzowych, patofizjologią chorób układu pokarmowego i chorób o podłożu alergicznym oraz znaczeniem mikrobioty jelitowej w rozwoju przewlekłych chorób nieinfekcyjnych.

 

Podczas wykładu dowiesz się między innymi:

  • Jakie możliwości terapeutyczne pojawiły się w temacie wsparcia leczenia pacjentów z celiakią?
  • Jaki jest stan wiedzy na dzień dzisiejszy i czego możemy spodziewać się w tym temacie w przyszłości?
  • Jak mikrobiota oddziałuje na jelita w przebiegu celiakii
  • Jak wykorzystać wiedzę i doświadczenie Prof. dr hab. n. med. Bożeny Cukrowskiej w swojej praktyce

 

Bądź na bieżąco i weź udział w najlepszej konferencji 2019 roku!

Czytaj więcej
mikrobiota a dpresja
18/042019

Depresja a mikrobiota jelit – co wiemy na ten temat?

News

Skuteczna terapia depresji jest jednym z wyzwań XXI wieku. Szacuje się, że problem ten może dotyczyć nawet 1,5 mln ludzi w Polsce, a 350 mln na świecie. Dokładnych statystyk niestety brakuje, ponieważ depresja nadal często nie jest poprawnie diagnozowana, a co za tym idzie – leczona. Leczenie depresji powinno mieć charakter wielowymiarowy i obejmować pomoc psychologa, psychiatry, farmakoterapię oraz inne działania uzupełniające. Jednym z nich może być właśnie odpowiednia modulacja mikorbioty jelitowej czy dietoterapia. Co warto wiedzieć na ten temat?

Mikrobiota a depresja

Należy zacząć od tego, że w świetle dzisiejszej wiedzy chorzy na depresję mają silnie zaburzony skład mikrobioty jelitowej. Dlatego zarówno terapia mikrobiologiczna jak i dietoterapia oraz właściwa suplementacja mają wpływ na łagodzenie objawów i wsparcie leczenia depresji. Nidy jednak nie powinny one zastępować standardowej diagnostyki i leczenia, także, jeśli istnieje taka potrzeba, farmakologicznego. Rolą terapii komplementarnych jest nie leczenie depresji, ale zwiększenie skuteczności terapii standardowych oraz łagodzenie jej objawów. Wpływ jelit i bytującej w nich mikrobioty na mózg człowieka jest coraz lepiej poznany. Wiadomo już, że bakterie jelitowe biorą pośrednio udział między innymi w produkcji serotoniny. Jednak to nie wszystko…

Depresja a przewlekły stan zapalny

Jedną z poruszanych ostatnio teorii dotyczących genezy depresji jest przewlekły stan zapalny. Coraz częściej w publikacjach naukowych wskazuje się, że przewlekłe zapalenie może powodować powstawanie oraz zaostrzanie się tej choroby. Z przewlekłym stanem zapalnym ściśle związana jest dysbioza jelitowa, czyli brak równowagi bakteryjnej w jelicie, co przekłada się zaburzenia w działaniu bariery jelitowej. W konsekwencji naruszona zostaje równowaga w organizmie. Zaburzone zostaje między innymi działanie układu immunologicznego, nerwowego oraz praca poszczególnych organów. Dodatkowym czynnikiem nasilającym przewlekły stan zapalny jest nieprawidłowa dieta i brak aktywności fizycznej. Dlatego istotne jest aby pacjenci z depresją zostali objęci holistyczną opieką.

Podczas tegorocznej konferencji wykład na temat roli mikorbioty w depresji i komplementarnego podejścia do chorych poprowadzi dr Anna Romaniuk. Pani dr n. przyr. Anna Romaniuk jest mikrobiologem, immunologiem oraz psychodietetykiem. Doktorat z immunologii obroniła w Centrum Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej PAN, gdzie kontynuowała karierę naukową. Obecnie współpracuje z Instytutem Mikroekologii, CMDiK PAN oraz Warszawskim Uniwersytetem Medycznym. Jest współautorem pierwszych edycji podręcznika „Immunologia” pod redakcją Prof. Marka Jakóbisiaka.  Jej wieloletnia praca naukowa oraz praca z pacjentami pozwoli jej na przekazanie wiedzy na temat związku mikrobioty z depresją w praktycznej i przystępnej formie.

Na wykładzie dowiesz się między innymi:

  • O przewlekłym stanie zapalnym i jego wpływie na rozwój depresji.
  • O tym w jaki sposób dysbioza jelitowa wpływa na rozwój i przebieg choroby.
  • O tym w jaki sposób można pomóc pacjentom z depresją dzięki dodatkowej diagnostyce i odpowiednio dobranej terapii oraz diecie.

Bądź na bieżąco i weź udział w najlepszej konferencji 2019 roku!

Czytaj więcej
Kopia Spring Break Flash Sale! (4)
10/042019

Supermoce kobiecego mleka – oligosacharydy

Bez kategorii

Mleko idealne

To, że mleko kobiece ma szczególne właściwości nie podlega dyskusji. Do tej pory żadnemu producentowi nie udało się stworzyć mieszanki, która byłaby idealnym odwzorowaniem mleka kobiecego. Jedną z głównych przyczyn jest fakt, że mleko matki jest idealnie dobrane do potrzeb jej dziecka. Poza tym natura ma swoją tajną broń – oligosacharydy (HMO, human milk oligosaccharides). Cukry, które nie stanowią źródła energii ani nie są budulcem dla dziecka, a jednak stanowią znaczny udział w składzie mleka kobiecego. Ich ilość zależy głównie od wieku dziecka. Najwięcej oligosacharydów znajduje się w mleku na początku laktacji i w czasie kilku pierwszych miesięcy karmienia. Jaki jednak ma to związek z mikrobiotą? I po co właściwie organizm kobiety „traci” energię na wyprodukowanie oligosacharydów, skoro nie mają one funkcji odżywczej?

Mikrobiom dziecka a karmienie piersią

HMO występują wyłącznie w mleku kobiecym. Stanowią czwarty, po laktozie, tłuszczu i białku składnik mleka. Po co natura natrudziła się, aby stworzyć składnik, który nie przekłada się bezpośrednio na wzrost i rozwój dziecka? HMO są jednak pożywieniem, ale dla dobrych bakterii jelitowych noworodka i niemowlęcia! To właśnie oligosacharydy wpływają na rozwój unikalnego mikorbiomu dziecka. Ich supermoce sprawiają, że stanową one pożywkę wyłącznie dla prozdrowotnych bakterii jelitowych, a eliminują drobnoustroje chorobotwórcze. Między innymi z tego powodu, karmienie piersią jest czynnikiem wspierającym odporność i zdrowie dziecka.

Oczywiście to tylko wycinek skomplikowanego procesu kształtowania się ludzkiej odporności. Podczas tegorocznej konferencji, znaczenie oligosacharydów mleka ludzkiego poszerzy i przybliży prof. UM dr hab. n. med. Jan Mazela, pediatra i neonatolog.

Rolę mikrobioty, możliwości jej modulacji, a także praktyczne aspekty zastosowania prebiotyków i probiotyków, przedstawi natomiast dr n. med. Anna Bartnicka.

Ta wiedza jest niezbędna nie tylko dla rodziców, którzy chcą zadbać o zdrowie dziecka, ale przede wszystkim dla specjalistów: lekarzy, położnych, dietetyków, terapeutów.

Bądź na bieżąco i weź udział w najlepszej konferencji 2019 roku!

Czytaj więcej
4
02/042019

„Nieszczelne jelito” – czyli naukowo o barierze jelitowej

Bez kategorii

O konsekwencjach nadmiernej przepuszczalności bariery jelitowej mówi się od wielu lat. Jednak, prawdopodobnie ze względu na zainteresowanie tematem przez gałąź medycyny alternatywnej zagadnienie to traktowane jest często jako nienaukowe. Tymczasem zaburzenia funkcjonowania bariery jelitowej to silnie udokumentowane zjawisko, również opisywane w naukowych artykułach z czasopism medycznych. Warto wiedzieć o nim jak najwięcej, ponieważ może mieć konsekwencje dla działania całego organizmu.

Bariera jelitowa

Łącznie nabłonek jelitowy stanowi znacznie większą powierzchnię niż nasza skóra, a codziennie przez wprowadzane jedzenia i pica do układu pokarmowego dochodzi do kontaktu światem zewnętrznym. Dlatego nabłonek jelitowy powinien stanowić selektywnie przepuszczalną barierę. Oznacza to, że prawidłowo działające jelito oddaje do organizmu odpowiednio rozłożone składniki mineralne, witaminy czy składniki pokarmowe, ale zatrzymuje w swoim świetle toksyny, resztki pokarmowe i patogeny. System działania bariery jelitowej jest bardzo skomplikowany i złożony, oraz silnie zależny od między innymi układu immunologicznego. Wszystko po to, aby jak najskuteczniej chronić organizm przed wtargnięciem patogenów przy jednocześnie jak najefektywniejszym przekazywaniu substancji odżywczych i wody. Niezwykle istotną rolę w zachowaniu bariery jelitowej stanowi mikrobiom zasiedlający jelita.

Mikrobiota jelit a bariera jelitowa

Bytujące w jelitach bakterie pełnią szereg funkcji, począwszy od wsparcia procesów trawiennych, a  skończywszy na roli immunomodulującej. Tworzą na powierzchni jelit swoistą barierę ochronną, która jest jednym ze składowych bariery jelitowej. Co więcej, produkują one substancje, takie jak np. maślan, które mają za zadanie ożywiać nabłonek jelita oraz wzmagają produkcję śluzu – także wchodzący w skład bariery jelitowej. Rola mikrobioty w zachowaniu właściwej, selektywnej przepuszczalności jelit jest więc nie do przecenienia.

„Konsekwencje nadmiernej przepuszczalności bariery jelitowej w świetle wiedzy medycznej.” – to temat wykładu jaki poprowadzi dr n. med. Maciej Hałasa. Prelegent jest lekarzem immunologiem zatrudnionym w Zakładzie Biochemii i Żywienia Człowieka  Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego. Oprócz podstawowej działalności naukowej (m.in. pionierskich badań w zakresie pozyskiwania komórek macierzystych VSEL oraz zagadnień dotyczących szczelności bariery jelitowej) i dydaktycznej (immunologia, patofizjologia). Dr n. med. Maciej Hałasa to niekwestionowany autorytet w dziedzinie badań nad przepuszczalnością bariery jelitowej, układu immunologicznego jelit i zaburzeń odporności. Zagadnienia te stały się przedmiotem cyklu kilkudziesięciu wykładów wygłoszonych w ostatnich latach w całej Polsce.

Podczas wykładu dr n. med. Macieja Hałasy dowiesz się:

  • Jak działa bariera jelitowa i jakie są jej funkcje.
  • Co wpływa na działanie bariery jelitowej.
  • Jakie są konsekwencje nadmiernej przepuszczalności jelitowej.
  • Jaki ma to wpływ na układ immunologiczny.
  • W jaki sposób można modulować mikrobiom i wpływać na poprawę działania bariery jelitowej?

Czytaj więcej
3
02/042019

„Dlaczego nie chudnę” – czyli przychodzi pacjent do specjalisty…

Bez kategorii

Przychodzi pacjent do lekarza lub dietetyka i zadaje, proste wydawałoby się pytanie „dlaczego nie mogę schudnąć?”. Przyczyn problemów z utratą nadmiernej masy ciała może być bardzo wiele. Najczęściej jednak walkę z nadwagą i otyłością zaczyna się od przeanalizowania stylu życia pacjenta – jego diety, stopnia aktywności fizycznej. Dodatkowo wykonuje się standardowe badania, które mogą pomóc zdiagnozować choroby objawiające się nagłym przyrostem masy ciała np. insulinooporność czy hashimoto. Po wstępnej diagnozie wdraża się odpowiednią dietę, zmiany stylu życia, leczenie lub suplementację. Co jednak jeśli to nadal za mało?

Otyłość z jelit

Najnowsze badania pokazują, że mikrobiota jelit ma znacznie większe znaczenie w nadwadze i otyłości niż wydawało się do tej pory. Jej rola w trawieniu pokarmów była znana od dawna, jednak pogłębione badania pokazały, że to właśnie bakterie jelitowe odpowiadają w pewnym stopniu za regulację uczucia głodu i sytości. Stan jelit związany jest także z przewlekłym stanem zapalnym, który także może niweczyć wysiłki włożone w dietę czy aktywność fizyczną i blokować ich efekty. Wpływ mikrobioty jelitowej na masę ciała stał się na tyle istotnym tematem, że zaczęto przeprowadzać zaawansowane badania, które miały pokazać jak modulacja mikrobioty jelitowej może być zastosowana w terapii nadwagi i otyłości.

Otyłość a mikrobiota

Taki temat będzie miał wykład prezentowany przez dr hab. N. med. Lucynę Ostrowską podczas tegorocznej konferencji Mikrobiota 2019. Jest ona niekwestionowanym autorytetem w dziedzinie badań nad mikrobiotą w otyłości, chorobach przewodu pokarmowego, a także w sporcie.  Od 20 lat zajmuje stanowisko kierownika Ośrodka Leczenia Otyłości i Chorób Dietozależnych w Białymstoku.  Jest V-ce Prezesem Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością, V-ce Prezesem Polskiego Stowarzyszenia Praktycznej Terapii Otyłości „Talia”, V-ce przewodniczącą Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN, członkiem Polskiego Towarzystwa Gastroenterologicznego. W swoich licznych publikacjach naukowych niejednokrotnie wskazywała na związek mikrobioty i otyłości.

Swoją wiedzą i doświadczeniem podzieli się z uczestnikami tegorocznej konferencji. Nie może tam ciebie zabraknąć!

Czytaj więcej
zdrowsze pokolenie1
26/032019

Programowanie zdrowia – wyzwanie XXI wieku

Bez kategorii

Programowanie zdrowia człowieka od poczęcia – temat, który zajmuje naukowców na całym świecie.
W Instytucie Mikroekologii zajmujemy się nim już od wielu lat i chcemy podzielić się z Wami naszą wiedzą.

Czytaj więcej
sibo
25/032019

Dlaczego niektórym osobom probiotyki szkodzą?

News

Czy probiotyki szkodzą?

Jakiś czas temu pojawił się w Internecie sensacyjny artykuł, że probiotyki szkodzą zamiast pomagać.

Wywołał on ogromną dyskusję, ale wprowadził też zamieszanie, ponieważ jego autorzy nie dość jasno napisali, że w przytaczanych badaniach probiotyki zaszkodziły pacjentom z… SIBO!

SIBO, czyli przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego jest jedną z jednostek chorobowych w których faktycznie źle dobrana probiotykoterapia może przynieść skutki odwrotne od zamierzonych.

Jeśli pacjent cierpi na SIBO podanie bakterii probiotycznych może nasilać dolegliwości ze strony układu pokarmowego, zamiast im przeciwdziałać. Tymczasem proponowanie pacjentom probiotyków w przypadku dolegliwości ze strony układu pokarmowego jest często rutynowym zaleceniem. Ten błąd popełnia wielu pacjentów, a nawet specjalistów!

Dlatego jeśli mamy do czynienia z takimi objawami jak:

  • bóle brzucha, wzdęcia, nudności
  • dolegliwości nasilają się po spożyciu posiłków bogatych w błonnik, skrobię oporną lub po podaniu probiotyków

warto zadać sobie pytanie – czy to nie SIBO?

Kiedy probiotyk może powodować ból brzucha?

Zadarza się, że pacjenci dzwonią do nas z pytaniem: Zauważyłam, że po probiotykach mnie i moje dziecko boli brzuch. Czy to możliwe? 

Najlepiej odpowie na nie kierownik działu naukowego Instytutu Mikroekologii i diagnosta laboratoryjny dr n. med Anna Bartnicka

Probiotyk, jak każdy inny suplement diety czy lek powinien być dobrany indywidualnie do potrzeb pacjenta. Najczęstszą przyczyną dolegliwości ze strony układu pokarmowego po spożyciu probiotyków jest SIBO, czyli przerost bakterii w jelicie cienkim, nietolerancja laktozy lub alergia na białka mleka krowiego. Czasami zdarza się, że w przypadku dużej dysbiozy zbyt wysoka dawka bakterii probiotycznych może powodować ból brzucha. Jeśli taki problem wystąpi należy poszerzyć diagnostykę o SIBO, badanie nietolerancji i alergii pokarmowych, a także wykonać badanie mikrobioty jelitowej KyberKompaktPro co pozwoli skuteczniej dobrać dawkę oraz rodzaj preparatu. “

 

  • Jak częsty jest to problem?
  • Jakie są możliwości diagnostyczne i postępowanie terapeutyczne?
  • I jak prowadzić pacjenta u którego stwierdzono SIBO?

Podczas tegorocznej konferencji Mikrobiota 2019,  na te pytania odpowie jedna z najbardziej uznanych specjalistek w tej dziedzinie –  Lek. Med. Weronika Walęcik – Kot

 

 

Czytaj więcej

Konferencja naukowa Mikrobiota
Warsaw Marriott Hotel, Al. Jerozolimskie 65/79, Warszawa. 23 maja 2020 r.

Kontakt
konferencjamikrobiota@instytut-mikroekologii.pl
Tel: +48 882 131 072
Tel: 61 862 63 35
Wdrożenie IT Heroes - Poznań